Hirokazu Kanazawa:Cel mai mare maestru Shotokan?

image1

S-a antrenat cu maestrul Funakoshi

Kanazawa Sensei a fost unul dintre studenții de Shotokan din “generația universitară”. Nu a fost unul dintre studenții din prima generație, ca Makoto Gima (Shoto Ryu) sau Hironori Ohtsuka (Wado Ryu), ci a fost unul din tinerii care au studiat în cadrul universităților din Tokyo sub conducerea maeștrilor ca Masatoshi Nakayama. Totuși sensei Kanazawa s-a antrenat atunci când maestrul Funakoshi superviza clasele. Nu putem subestima cât de rar și prețios este ca în anul 2016 să găsim în viață un maestru de Shotokan care să se fi antrenat cu maestrul Funakoshi, care la rândul său s-a antrenat cu Sokon Matsumura (care s-a născut în 1798) – este o descendență puternică și veche.

Nu a renuntat niciodată

În 1957, Kanazawa s-a luptat în primul Campionat Național Japonez cu o mână ruptă. Cu mâna ruptă bandajată strâns a ajuns în finală și a câștigat folosindu-se de mâna cealaltă și de picioare.
Atunci când a ajuns în Anglia, un instructor de Wado Ryu nu a rerușit să rupă o scândură la o emisiune difuzată pe canalul național. A fost chemat să salveze ”fața” Karate-ului. Deși scândura era foarte groasă și dură, Kanazawa Sensei a spart-o pentru că “a trebuit să o facă”

image2
image3

A cercetat originile karate-ului Shotokan antrenându-se in Shorin Ryu in Okinawa

Unul dintre stilurile foarte apropiate de originile Shotokan-ului este Shorin Ryu (Kobayashi Ryu), fondat de elevul lui Itosu, Chosin Chibana. Kanazawa și Enoeda s-au întors în Okinawa pentru a studia Shorin Ryu cu Yuchoku Higa dar doar Kanazawa a fost acceptat. Antrenamentul i-a oferit lui Kanazawa o dimensiune nouă și l-a ajutat să creeze forme noi bazate pe kata vechi, de exemplu Koryu Gankaku.

A studiat artele martiale interne chinezești

Kanazawa Hanshi a început studiul in Tai Chi cu mulți ani în urmă și practică forma celor 24 pași a stilului Yang. El este un susținător puternic al Tai Chi-ului în antrenamentele de karate.

image4
image5
image6

A integrat Kobudo in Karate

Mulți instructori de Shotokan nu predau arme, dar Kanazawa Hanshi predă arme Kobudo, mai ales Nunchaku.

 S-a antrenat și în Goju Ryu

Kanazawa predă multe kata de Goju Ryu, inclusiv Suparimpei. Pare să fie prieten bun cu maestrul de Goju Ryu, Morio Higaonna și este posibil să se fi antrenat împreună.

image7
image8

A avut o conditie fizică de invidiat

Kanazawa a avut un fizic care rivaliza cu cel al lui Bruce Lee. De fapt, în anii 1970, Kanazawa cu forma sa fizică și formele de Nunchaku era Bruce Lee-ul Karate-ului. Totuși Kanazawa s-a impus și ca luptător și a avut și o longevitate mai mare ca instructor. Și da, a făcut și actorie.

 A învătat multi pionieri ai Karate-ului britanic.

Fiind primul Președinte al Karate Union Great Britain, Kanazawa Sensei a predat multor pionieri ai karate-ului britanic. După ce Vernon Bell a predat Yoseikan Karate timp de aproape opt ani, Kanazawa Sensei ne-a arătat un stil mai tehnic de Shotokan

image9

Performanta sa în Kata este minunată

Din fericire Hirokazu Kanazawa a filmat execuția celor 27 kata de Shotokan. În execuția impecabilă a kata s-au evidențiat abilitățile sale. Un practicant de Goju Ryu sau Wado Ryu poate că nu este de acord cu pozițiile joase dar nimeni nu poate contesta faptul că în stilul său, Kanazawa Sensei este perfecțiunea.

El este profesorul desăvârșit

După 60 de ani de predare a Karate-ului în toată lumea, Hirokazu Kanazawa Hanshi este considerat Soke, marele maestru al stilului său personal de Shotokan, fiul său Nobuaki fiind succesorul său și președinte al SKIF.După părerea mea, nici un maestru de Shotokan nu a făcut atât de multe pentrru răspândirea karate-ului ca Kanazawa Hanshi după moartea maestrului Funakoshi în 1956. Se pot aduce argumente și pentru maeștrii Nakayama și Nishiyama, dar pentru mine, Kanazawa este MAESTRUL.

Citatele lui SOKE HIROKAZU KANAZAWA

“Never be afraid of failure of you try your best.”

“One pure mind is better than one hundred techniques.”

“A good technique is beautiful but a beautiful technique is not always good.”

“When doing martial arts and sport you should think about three things in particular -
1.  To make the impossible possible.
2.  To make good friends and create better human relationships.
3. To encourage the ‘spirit of challenge’”

“Basics may be the least interesting part of the lesson but they are the most important and must be practiced diligently.  Don’t neglect them.”

“In Karate if you do 10 techniques, 100 techniques or even 1000 techniques you must concentrate and perform each technique to the best of your ability otherwise it has no meaning.  This is the way of Karate.”

“In the language of Zen ‘Ikkohanko’ means even if there is nobody there to watch you there is always somebody watching.  Therefore you must be totally serious in your training and keep searching in your soul for the real you through your Karate training.”

Grand Master of Martial Arts

国 際 武 道 院

INTERNATIONAL MARTIAL ARTS FEDERATION
THE OBJECTIVE OF THE KOKUSAI BUDOIN, IMAF ARE TO PROMOTE AND POPULARIZE JAPANESE MARTIAL ARETS AS WELL AS TO WORK FOR WORLD PEACE AND GOODWILL

CHAIRMAN YASUHISA TOKUGAWA

IMAF MEIJIN [ 名人 ] 10TH DAN (GRAND MASTER ) TITLE HOLDERS

THE FIRST 三船久蔵

THE SECOND 中山博道

THE THIRD 伊藤四男

THE FORTH 高野弘正

THE FIFTH 大塚博紀

THE SIXTH 居藤高季

THE SEVENTH 大田次吉

THE EIGHTH 塩田剛三 

THE NINTH 山口克夫

THE TENTH 東瀬啓二

THE 11TH 佐藤静彌

KYUZOU MIFUNE (1883~1965) JUDO MEIJIN 10 DAN

HAKUDO NAKAYAMA(1873~1959) KENDO MEIJIN 10 DAN

KAZUO ITO (1898~1974) JUDO MEIJIN 10 DAN

HIROMASA TAKANO(1900~1987) KENDO MEIJIN 10 DAN

HIRONORI OTSUKA (1892~1982) KARATEDO MEIJIN 10 D

TAKASUE ITO (1897~1981) JUDO MEIJIN 10 DAN

TSUGIYOSHI OTA(1892~1984) IAIDO MEIJIN 10 DAN

GOZO SHINODA(1915~1994) AIKIDO MEIJIN 10 DAN

KATSUO YAMAGUCHI(1917~2006) IAIDO MEIJIN 10 DAN

KEIJI TOSE(1924~2010) IAIDO MEIJIN 10 DAN

SHIZUYA SATO(1929~2011) NIHON JYUJITSU MEIJIN 10 D

CONFERRRED ON JULY 7TH, 2012
THE 12TH 金 澤 弘 和 HIROKAZU KANAZAWA(1931~ )
"KARATEDO MEIJIN
KANAZAWA MEIJIN IS ONLY ONE MEIJIN ALIVE