HIROKAZU KANAZAWA:CEL MAI MARE MAESTRU SHOTOKAN?

S-a antrenat cu maestrul Funakoshi

Kanazawa Sensei a fost unul dintre studenții de Shotokan din “generația universitară”. Nu a fost unul dintre studenții din prima generație, ca Makoto Gima (Shoto Ryu) sau Hironori Ohtsuka (Wado Ryu), ci a fost unul din tinerii care au studiat în cadrul universităților din Tokyo sub conducerea maeștrilor ca Masatoshi Nakayama. Totuși sensei Kanazawa s-a antrenat atunci când maestrul Funakoshi superviza clasele. Nu putem subestima cât de rar și prețios este ca în anul 2016 să găsim în viață un maestru de Shotokan care să se fi antrenat cu maestrul Funakoshi, care la rândul său s-a antrenat cu Sokon Matsumura (care s-a născut în 1798) – este o descendență puternică și veche.

Nu a renuntat niciodată

În 1957, Kanazawa s-a luptat în primul Campionat Național Japonez cu o mână ruptă. Cu mâna ruptă bandajată strâns a ajuns în finală și a câștigat folosindu-se de mâna cealaltă și de picioare.
Atunci când a ajuns în Anglia, un instructor de Wado Ryu nu a rerușit să rupă o scândură la o emisiune difuzată pe canalul național. A fost chemat să salveze ”fața” Karate-ului. Deși scândura era foarte groasă și dură, Kanazawa Sensei a spart-o pentru că “a trebuit să o facă”

Unul dintre stilurile foarte apropiate de originile Shotokan-ului este Shorin Ryu (Kobayashi Ryu), fondat de elevul lui Itosu, Chosin Chibana. Kanazawa și Enoeda s-au întors în Okinawa pentru a studia Shorin Ryu cu Yuchoku Higa dar doar Kanazawa a fost acceptat. Antrenamentul i-a oferit lui Kanazawa o dimensiune nouă și l-a ajutat să creeze forme noi bazate pe kata vechi, de exemplu Koryu Gankaku.

A studiat artele martiale interne chinezești

Kanazawa Hanshi a început studiul in Tai Chi cu mulți ani în urmă și practică forma celor 24 pași a stilului Yang. El este un susținător puternic al Tai Chi-ului în antrenamentele de karate.

No Comments Yet.

Leave a comment